Kalenterivuoteen mahtuu monen moista teemapäivää; lähes jokaiselle viikolle näyttäisi riittävän aiheita jos ei nyt aivan juhlaan, niin ainakin jonkun tärkeän asian esiin nostamiseen. Huomionarvoista on, että useat näistä päivistä haluavat muistuttaa meitä asioista, jotka ovat oikeastaan erottamattomasti läsnä arjessamme, mutta helposti muuttuvat itsestäänselvyyksiksi. Tänään 21.5, vietetään kansainvälistä kulttuurisen moninaisuuden päivää. Kun jo tuo pelkkä sanayhdistelmän oikeinkirjoitus vaati tarkistuksen virallisista lähteistä, kuinka tämän päivän tulisi olla meille jollakin muotoa läheinen?
Kuluneen kevään aikana on Nuorisokeskus Anjalan pihapiirissä jälleen viikoittain leikitty erilaisia perinneleikkejä, joista yhdeksi suosituimmista on noussut esiin polttopallo. Lähes jokaisen ryhmän kanssa, on tuon lähes poikkeuksetta kaikille tutun leikin ohjeita kerratessa jo heti alkuun vastaan tullut eroavaisuuksia perussääntöjen tulkinnan suhteen; vähintäänkin polttokohdan määrittäminen on aiheuttanut toistuvasti keskustelua. Perinteisen polttopallon rinnalla olemme pelanneet myös sovellettuja versioita, joista on ollut vielä erotettavissa pelin perusidea, mutta joiden sääntömuutokset ovat tuoneet alkuperäiseen versioon verraten aivan uusia ulottuvuuksia. Samoin, kuin tuo perinteikäs peli on aikojen saatossa muovautunut moneksi, ovat myös ihmiset ja kulttuurit alituisessa muutoksen tilassa. Tämän jatkuvan prosessin myötä pyrimme luonnollisesti pitämään yllä kehitystä.
Mutta miten kävisi, jos lakkaisimme kokonaan pelaamasta perinteistä polttopalloa ja siirtyisimmekin suoraan muovautuneisiin pelimuotoihin? Uudet pelit ovat toki toimivia ja mukavia, mutta mitä menettäisimmekään unohtamalla pelin kantamuodon? Historia auttaa meitä ymmärtämään nykyisyyttä ja määrittämään itseämme suhteessa taustaamme. Kulttuurisen moninaisuuden päivän yksi tärkeistä päämääristä onkin muistuttaa meitä juuri tästä; Vaalikaamme oman kulttuurimme erityispiirteitä, mutta lähestykäämme muita kunnioituksella, uteliaisuudella ja halulla oppia. Näin meitä kannustetaan ymmärtävään rinnakkaiseloon ihmisten ja kulttuurien välillä.
Nuorisokeskus Anjalassa toiminnassamme näkyy ja tuntuu historiallinen miljöö sekä paikalliset tarinat ja perinteet. Tänään haluamme myös havainnollistaa sitä, kuinka monin usein huomaamattomin tavoin myös muiden kulttuurien vaikutteet arjessamme esittäytyvät. Ankkapurhan Helmessä nautitaan luontevasti ”cross- kitchen” tyyppisistä ruoista ja tämän päivän lounastajilta arvuuttelemmekin, mistä nuo pääosin perinteisistä kotimaisista ja lähellä tuotetuista aineksista valmistettujen ruokalajien juuret lopulta ovatkaan. Internet sivuille puolestaan on koottu kaikkien saataville kansainvälisiä pelejä ja leikkejä, joiden kautta on mukava ja helppo tutustua muiden maiden kulttuureihin pohtien meitä ja muita yhdistäviä ja erottavia tekijöitä.
Monikulttuurisuus ei meillä eikä muualla rajoitu kuitenkaan pelkästään kalentereissa nimettyihin hetkiin, se on jo nyt jokapäiväinen kokemus.