Sivut

10. heinäkuuta 2014

Tarinatiistait vievät retkelle historiaan



Viime tiistai-iltana auringon paisteessa starttasi ensimmäinen yleisölle avoin Tarinatiistain kävelykierros Nuorisokeskus Anjalan pihalta. Yhteensä kolmena tiistaina heinä- ja elokuussa järjestää Ankkapurhan kulttuurisäätiö kävelyretkiä historiaan Anjalan kartanon maisemissa. Leppoisilla, noin tunnin mittaisilla kävelykierroksilla kuullaan tarinaa menneestä ajasta sekä ihmisistä, jotka vuosia sitten elivät, hengittivät, tekivät töitä ja taistelivat näillä samoilla mailla.

Nyt ensimmäisellä kierroksella kartanon Harmaa Rouva johdatti joukon ihmisiä lehtometsän lomitse muinaisen Ankkapurhan rantaan. Vuoden 1608 tienoilla Liivinmaalta kotoisin oleva nuori aatelinen leskirouva Gertrud von Ungern kiinnostui lohirikkaasta mahtavasta koskesta ja maista sen ympärillä. Vastikään lastensa kanssa Suomeen muuttanut paronitar päätti rakennuttaa kartanon tähän rantaan. Siitä alkoi monivaiheinen, kiehtova ja samalla koskettava ja hurja kertomus niin kartanosta ja kuninkaista, kuin myös talonpojista, torppareista, sodista, sotilaista ja kaikista, jotka jollain tapaa elivät elämäänsä näillä seuduilla.

Tarinatiistain kävelyretki kiersi kartanon rannassa ja pysähtyi toviksi myös nykyisen kartanon eteen ennen tammikujalle astumista. Alkuperäinen kartano tuhoutui Kustaan sodassa vuonna 1789 ja nykyinen kartano rakennettiin pian sodan päätyttyä Vaasa-ritarikunnan komentajan Rabbe Gottlieb Wreden ollessa sen isäntänä. Rabbe Gottlieb oli myös sama mies, joka sodan järkyttävien, koko Anjalan pitäjää koskettaneiden kärsimysten jälkeen paitsi auttoi kyläläisiä uuden elämän alkuun, perusti myös koulun v. 1803! Perustajan äidin mukaan nimetty Regina-koulu oli ensimmäisiä oppivelvollisuuskouluja Suomessa ja siinä opiskeltiin yli sadan vuoden ajan.

Tällä hetkellä Regina-koulun v.1843 rakennettu pieni rakennus sijaitsee entistettynä Nuorisokeskus Anjalan pihapiirissä, missä se palvelee monia erilaisia asiakasryhmiämme. Nykyisen Regina-koulun sisustus henkii menneitä kouluvuosia ja monet leirikoululaiset siellä kuulevat edelleen tarinaa Charlotta Regina Duffuksesta, kartanon hyvästä emännästä, joka varasi pojalleen Rabbelle rahat koulun perustamiseksi pitäjään.

Ensimmäisellä Tarinatiistai-kierroksella oli mukana ihmisiä Kouvolasta, Kuusankoskelta, Anjalasta, Inkeroisista, Helsingistä ja jopa Saksasta asti. Monella mukana olleella oli kytköksiä Anjalan seutuun – pisimmillään aina 1700-luvulta saakka. Mukana oli myös Regina-koulun rakennuksessa itse lapsena koulua käyneitä. Niinpä oli oppaana toimineen Harmaan Rouvan lisäksi tarinoita myös osallistujilla itsellään!

Tarinat eletystä elämästä ovat yhtä aikaa kiehtovia ja koskettavia. Olivatko ihmiset sata- tai neljäsataa vuotta sitten lopulta kovin erilaisia kuin me nykyään?  Olemme aina yksilöitä, mutta myös osa sitä kulttuuria, jossa elämme. Yhteiskunta on kaikilla vuosisadoilla ollut omanlaisensa ja tapahtumat aikaansa sidottuja. Yksi tärkeä ja myös mieluisa tehtävämme on kertoa kertomusta aina eteenpäin.
Seuraava Tarinatiistai 15.7. alkaa niin ikään nuorisokeskuksen parkkipaikalta klo 18 ja suuntaa siitä ainakin Kirkkokalliolle ja Kuninkaanistuimelle Kirkkovuoren laelle. Sieltä polku jatkuu Wrede-suvun hautausmaalle pienen kappelin ja valtavien kuusten katveeseen, minne on haudattu monen muun seuraan myös kuuluisa vankien hyväntekijä Mathilda Wrede. Viimeinen tämänkertaisista Tarinatiistaista pidetään 19.8. klo 18. Osallistumismaksu kierrokselle on 4 euroa. Alle 15-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti