Sivut

4. kesäkuuta 2014

Kustaa ratsastaa Anjalaan!




Perjantaina 6.6. juhlitaan Ankkapurhan kulttuurikesän avajaisia. Olemme kattaneet kulttuurikesään lukuisia kaikelle kansalle avoimia tapahtumia. Tapahtumat ovat yksi esimerkki siitä, miten vaalimme alueen kulttuuriperintöä. Ankkapurhan alueella on vuosikymmenten varrella järjestetty mm. Maakuntajuhlia 1950-luvulla, Kesätempauksia 60- ja 70-luvuilla, sekä suurproduktio Anjalan Vala-näytelmä 1980-luvun loppupuolella. Maakuntajuhlilla ja Kesätempauksissa väkeä oli paikalla useita satoja nauttimassa aikansa suosituimpien artistien esityksistä. Samoin Anjalan Vala-näytelmässä esiintyi tunnettuja näyttelijöitä, kuten Matti ”Kauppaneuvos Paukku” Tuominen, Paavo Liski ”alikersantti Rokka”, Jouko Keskinen (myöhemmin tunnettu Salatuista Elämistä ja Mustion linnan kesäteatterista). Toki näissä kaikissa oli myös paikallista osaamista esillä. Kaikki nämä tapahtumat ovat herättäneet myös valtakunnallista kiinnostusta ja niistä löytyy paitsi artikkeleita aikakauslehdistä, myös TV-tallenteita ja onpa juhlia voinut seurata suorana radiostakin.

Kymenlaakson maakuntaliiton isännöimillä valtakunnallisilla kotiseutupäivillä vuonna 1957 vieraili 1200 ihmistä. Ohjelmassa tuolloin oli Markus Saurin kirjoittama näytelmä ”Taksvärkkärit”, joka kuvasi kartano-oloja Elimäellä viime vuosisadalla.  Toisen päivän ohjelmassa oli mm. vierailu Mathilda Wreden haudalla sekä Kymenlaakson maakuntajuhla kartanon puistossa. Maakuntajuhlissa kuultiin maaherran tervehdys, Sulasolin Kymenlaakson piirin yhtyneiden kuorojen esittämä Uuno Klamin Laulu Kymille sekä nähtiin Ilmari Wirkkalan historiallinen kuvaelma.

6.6.2014 klo 18 alkaen on tarjolla kulttuuria ja historiaa, sekä tietysti paikallista osaamista. Myös ohjelmassa vaalimme alueen kulttuuriperintöä. Paikalliset kuorot esittävät katkelmia Kustaan sota 1788-1790 – kansanoopperasta. Mathilda Wreden syntymän 150-vuotisjuhlaa kunnioitamme monologilla Mathilda Wreden elämästä vankien parissa. Paikallista osaamista esittelevät Anjalan kasvatti Emilia Vesalainen- Pellas ja Ahvion soittokunta. Ennakkohuhun mukaan Kustaa ratsastaa Kustaan sodan 1788-1790 näyttämölle…  

Järjestäjiä jännittää tässä vaiheessa! Sataako vai paistaako, paljonko tulee väkeä, onko kaikki muistettu ja mitä muuttujia vielä tuleekaan vastaan…  50-luvun yhteisöllisyyttä tuskin vielä tänä kesänä kohtaamme, 1200 henkilöä yleisönä kuulostaa mahdottomalta. Samoin 2000-luvulla uutiskynnyksen ylittäminen on hankalampaa. Parhaamme yritämme kuitenkin siinä, että osaltamme ja omalla panoksellamme olemme tekemässä Kouvolaa tunnetuksi. Toivomme, että 2000-luvun kiireiden keskellä painivat ihmiset ovat kiinnostuneita alueen kulttuuriperinnöstä ja uudesta yhteisöllisyyden noususta. Ja että kiinnostus saisi paikalliset raivaamaan tilaa kalentereihinsa parin tunnin verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti