Sivut

29. elokuuta 2018

Heippa Makasiinikahvilasta!

Tapahtumia kahvilassa ja kahvilan lähellä

31.8. Nuorisokeskus Anjalan avoimet ovet klo 12-18
31.8. InkJazz klo 19 alkaen Ankkapurhan teollisuusmuseolla
1.9. Kahvilan kesäkauden päättäjäiset, kahvila avoinna klo 11-20
2.9. Kahvilan viimeinen aukiolopäivä, kahvila avoinna klo 11-18

Työskentelen toista kesää Ankkapurhassa Makasiinikahvilassa, jossa sesonki alkaa olla jälleen taas loppusuoralla. Kesä on ollut vilkas, osittain kiitos pitkään jatkuneiden helteiden! Olen viihtynyt kahvilatyössä hyvin, mutta vielä erityisempää Makasiinikahvilassa työskentelystä tekee se, että kahvila toimii vanhassa viljamakasiinissa ja sitä ympäröi upea, historiallinen miljöö Anjalan kartanoineen. Siinä on sitä jotain!


Työnkuvaan kuuluu kahvilatyölle tyypillisiä rutiineja, kuten esimerkiksi tuotteiden esillepanoa, myyntiä, astioiden tiskausta (tiskikoneella tosin), siivoilua, kuin myös jäätelöiden pyörittelemistä ja santsikuppien tarjoamista. Silti jokainen päivä on erilainen. Kylminä päivinä on ollut hiljaisempaa ja tällöin kaikki keinot lämpimänä pysymiseen ovat tulleet tarpeeseen, paksut kiviseinäthän lämpenevät tunnetusti hitaasti. Usko pois, kyllä se helle kuitenkin on löytänyt tänä kesänä kiviseinien sisällekin!

Helteisinä päivinä olemme paahtaneet kiireessä, ja niitä päiviä tähän kesään onkin mahtunut runsaasti. Eniten vaihtelua päiviin tuovat kuitenkin ihmiset, joita työpäivien aikana kohtaamme. Mukaan lukien tietenkin työkaverit, joista jokainen on oma persoonansa ;)

Kahvilassa käy sekä kanta-asiakkaita tuttuine tilauksineen, mutta usein myös uusia kasvoja toisista kaupungeista, joskus ulkomailta asti. Kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat erityisesti "liukuhihnapäivinä" pääosin aika nopeasti ohi, mutta hiljaisempina päivinä asiakkaiden kanssa tulee höpöteltyä enemmän. Tiskin takana ollessaan kuulee yllättävän paljon vanhempien asiakkaiden tarinoita Makasiinikahvilaan ja sen ympäristöön liittyen; monet ovat kertoneet asuneensa 20, 30, jopa 50 vuotta sitten Anjalan seudulla ja käyneensä "kivikuppilassa" tai tansseissa, joista on löytynyt ihastus tai jopa nykyinen elämänkumppani. Tarinoita kuunnellessa voi oppia itsekin jotain uutta Anjalan historiasta, mutta myös kaikkea muutakin. Kuinka moni teistä esimerkiksi tietää, mitä ankkapurhan loppuosa 'purha' oikeastaan tarkoittaa, tai mitä on pootoora? ;)


 Kahvilatyössä koen tärkeimmäksi sen, että jokainen asiakas kohdataan hymyllä, ja tarkoitus on palvella jokainen asiakas niin, että hänellä jäisi hyvä mieli kahvilassa vierailusta. Välillä se saattaa vaatia erityistä joustavuutta. Heinäkuun loppupuolella sattui juuri sellainen tilanne. Olin iltavuorolaisena sulkenut kahvilan noin varttia aiemmin, kun kuulin ovelta koputuksen. Kävin katsomassa, kuka siellä kolkuttelee. Oven takana vanhempi herra kertoi olevansa vaimonsa kanssa juhlistamassa 47-vuotishääpäiväänsä entisellä hääpaikallaan ja he pyysivät, että olisivat saaneet vielä ostaa limonadit hääpäivän kunniaksi. Pariskunta oli niin herttainen ja heillä tosiaan oli juhlan aihetta, joten en voinut jättää palvelematta heitä. Päästin heidät sisään ja myin heille limonadien lisäksi vielä jäätelöt. Ihastuttava pariskunta kiitteli kovasti, ja minä itse sain hyvän mielen tekemällä jotain, mikä oli näille myöhäisille asiakkaille merkityksellistä. Ei liene epäselvää, että kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovatkin tämän työn suola!


Ai niin. Kyllä tämä työ sisältää myös päivittäisiä kiusauksia, kun katselee kaikkia tarjolla olevia jäätelöitä ja leivonnaisia ja yrittää olla sortumatta niihin. Ai kuinka usein tulee sorruttua? No, liian usein :)

Mukavaa ja aurinkoista alkusyksyä kaikille!Terkuin Kia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti