Sivut

21. kesäkuuta 2016

(Haastattelu Ankkapurha-lehdestä nro 2/2016)


Kansainvälisyys kasvattaa!

Turkkilainen Oguzcan Gümüs, 23, aloitti kansainvälisenä vapaaehtoistyöntekijänä Anjalassa huhtikuussa. Nuorisokeskuksessa ja kulttuuripuistossa hän on päässyt kokeilemaan jo monenlaista työtä seikkailuohjelmissa avustamisesta, keittiövuoroon ja pensaiden istutukseen. Maastopyöräilystä on tullut myös uusi harrastus.
-Suomessa tunnen rauhaa! sanoo ulkoilma-aktiviteeteista innostunut Oguzcan Gümüs, 23.
Oguzcan on kotoisin Turkin kolmanneksi suurimmasta kaupungista, länsirannikon miljoonien asuttamasta Izmiristä. Suomessa nuori mies on yllättynyt iloisesti monesta asiasta. Suurkaupunkielämän jälkeen hänen mielestään suomalaiset kohtelevat toisiaan ja muita hyvin, tunnelma on rentoutunut, eikä niin poliittisesti virittynyt, kuin kotimaassa juuri nyt.
- Näin etukäteen paikasta kuvia ja innostuin etenkin mahdollisuudesta ulkoilma-aktiviteetteihin. En myöskään pidä liiasta lämmöstä, siinäkin suhteessa tunnen itseni vähän suomalaiseksi, yllättää  Välimerellisestä ilmastosta tuleva Oguzcan.
Matka Suomeen on ollut hänelle myös matka omaan itseen.
-Kulttuurillemme on ominaista, että kaikilla on mielipide toistensa tekemisiin, ei vain suvulla. Täällä annetaan ihmisille omaa tilaa. Olen ensimmäistä kertaa 23 vuoteen täysin itsekseni. No, soitan kyllä kotiin päivittäin, hän naurahtaa.
Oguzcan nauttii itsenäisyydestä mutta uskoo samalla, että hyvä elämä on hyvää vain muiden kanssa ja toisia on kohdeltava hyvin.
Oguzcan on ollut mukana kansainvälisen nuoriso-organisaation toiminnassa, joten hakeutuminen kansainväliseen vapaaehtoistyöhon ei prosessina ollut mitenkään vaikea.  Paperityössä ja lupien kuntoon saamisessa kesti jonkin aikaa.
-Miksikö halusin ulkomaille? Uskon, että tällainen kokemus auttaa tuntemaan itseään ja kehittymään ihmisenä. Moni elää helposti niin ennaltaohjattua elämää. Kun uskaltaa kokeilla muutakin, se avaa ovet uusiin mahdollisuuksiin, hän uskoo.
Miehellä on myös aina ollut kansainvälinen ystäväpiiri ja ammatinvalintakin mahdollistaa työskentelyn missä tahansa. Oguzcan on opiskellut ravintola-alaa ja maksanut opiskelunsa ravintola-alan yrittäjänä.
Suomesta mies vie yllättäviä tuliaisia kotiin.
-Näin Suomessa ensi kertaa esimerkiksi ovensuussa kaikkialla olevan kenkäharjan ja keittiössä astiankuivauskaapin. Mahtavia keksintöjä! Ja meillä juodaan teetä lasissa, sormethan siinä palaa! Vien kotiin täältä mukanani puisen juomakuksan ja monia muitakin ideoita! hän lupaa.
Istuttamassa puutarhassa lasten kanssa.

Keittiövuorossa.


European voluntary service

Oguzcan tuli nuorisokeskukseen eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun eli European voluntary servicen kautta. Nuorisokeskus Anjalassa kansainvälisyys näkyy monella tasolla. Anjalassa käy vuosittain satoja kansainvälisiä asiakkaita, muun muassa leiriläisiä ja vaihto-opiskelijoita. Nuorisokeskus tekee myös verkostoyhteistyötä SNK ry:n kansainvälisen nuorisotyö –ryhmän kanssa. Tätä kautta aktivoidaan myös yhteistyötä Euroopan nuorisokeskusverkoston kanssa. Anjalan kansainvälisen nuorisotyön vastaavat ovat tehtävissään mukana useissa paikallisissakin monikulttuurisissa hankkeissa. Näiden myötä järjestetään vuosittain myös yleisölle avoimia tempauksia. Esimerkiksi yhteistyössä Kouvolan nuorisopalveluiden kanssa  ravintolapäivä 21.5. Kaikenmaailman kahvilat, missä kansainväliset vapaaehtoistyöntekijät yhdessä paikallisten ohjaajiensa kanssa tarjosivat herkkuja kotimaistansa. Anjalassa kesällä toteutettava kansainvälinen työleiri tuo yhteen vapaaehtoisia eri puolilta maailmaa kulttuurien kohtaamiseen ja tekemään vapaaehtoistyötä ylläpitoa vastaan. Leiriläiset toteuttavat myös kaikille avoimen kansainvälisen puistopiknikin 12.7. kartanonpuistossa, missä luvassa on monikulttuurista syötävää, ohjelmaa ja musiikkia.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti