Sivut

22. kesäkuuta 2016

Harjoittelijan matkassa - sesonkia Anjalassa


Olen Elina Piippanen ja yhteisöpedagogi Mikkelin ammattikorkeakoulusta. - Niin mikä oli? Yhteisöpedagogin työkenttä on laaja: hän on vapaa-ajan ohjaaja, sosiaalinen vahvistaja, koordinoija tai kehittäjä kansalaisjärjestöissä tai osana nuorisopolitiikkaa. Koulutuksessa opimme ryhmä-ja yksilöohjaamisen taitoja, pedagogisia menetelmiä, sekä organisointi ja projektitaitoja.
Huhtikuussa oli ensimmäinen pitkä harjoitteluni ja hyppäsin suoraan Anjalan nuorisokeskuksen sesongin tiimellykseen. Harjoittelijana olin mukana leirikouluohjelmissa. Ensimmäiseksi tutustuin tarzan-keinuun, sekä ruokaa tulilla – ohjelmaan, jossa yhdet apukädet eivät olleet pahitteeksi. Parin ensimmäisen viikon jälkeen oli taskussa yksi jos toinenkin ohjelma ja oli ensimmäisen oman ohjaukseni vuoro, joka oli Anjalan geokätköt. Olin nähnyt ohjauksen muutaman kerran etukäteen, mikä oli suuri apu. Lisäksi tein omia ohjauksia ohjelmien sisällä ohjaajan valvonnassa. 
Oli hienoa kuinka paljon minulle uskallettiin antaa vastuuta toimia ryhmien kanssa yksin. Harjoittelu täällä on ollut erittäin antoisa kokemus. Uudet ryhmäytymis- eli tiimitehtävät olivat hauskoja ja tulen varmasti hyödyntämään niitä. Kaiken lisäksi sain itsekin seikkailukokemuksia ja lisää rohkeutta ohjata vaikealtakin tuntuvia juttuja.
Aikuisten pelailun jälkeen.
Yksi harjoitteluni tavoite oli oppia enemmän elämys-ja seikkailupedagogiikasta käytännössä. Sanotaanko vaikka, että harjoitteluni ei muuta ollutkaan! Elämys on jokaiselle ihmiselle henkilökohtainen kokemus; jollekin se tarkoittaa korkealle kiipeämistä, jollekin saattaa riittää nuotion sytyttäminen. On vaikeaa sanoa, mikä oli parasta. Pedagogisesti ajatellen ruokaa tulilla (kyllä vain, siellä paljastuu uusia piirteitä), seikkailullisesti tarzan-keinu, mutta henkilökohtaisesti päiväleirit! Osallistuin päiväleirien suunnitteluun sekä toteutukseen. Parasta oli rento meno ja futiksen ja roolipelin pelaaminen lasten kanssa.

Työilmapiiri Anjalassa oli rento ja yhteisöllinen. Oli mahtavaa kuinka ohjauksista jäänyt hyvä mieli jatkui vielä toimistollakin tai kuinka huono fiilis parani heti kun ovesta astui.  

mitäköhän kuvassa tapahtuu?;)

Historiallista roolipeliä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti