Sivut

3. joulukuuta 2018

Joulurauha- lapsen perusoikeus



”Sinun kiireinen arkesi on lapsesi lapsuus.”  Kolahtiko? Juoksujalkaa suoritetun marraskuun jälkeen minuun kolahti.

Nuorisokeskus Anjala on viidesti julistanut lasten ja nuorten joulurauhan alkavaksi marraskuun lopussa. Tänä vuonna joulurauhan julistukseen haastettiin myös muut nuorisokeskukset, ja näin joulurauha saatiin julistettua koko Suomeen. Miksi marraskuun lopulla? Perinteiset joulumyyjäiset ja joulukadun avaukset ajoittuvat yleensä joulukuun alkuun tai kuun vaihteeseen. Mitä pidemmälle joulukalenterin luukut avautuvat, sitä kiireisemmäksi muuttuu aikuisten tahti. 


Nuorisokeskus Anjala kysyi julistusperinteen aluksi lapsilta, mitä he joulurauhalta toivovat. Vastauksissa korostui rauha, hyvä mieli, yhdessäolo läheisten kesken, yhdessäolo ilman stressiä ja paineita. Mutta mitä me aikuiset teemme koko jouluajan? Juoksemme myyjäisissä, kaupoissa lahjalistoinemme, siivoamme, touhuamme, stressaamme…




Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila julisti Anjalassa tämänvuotisen joulurauhan lapsille ja nuorille. Tuomas sanoi julistuksessaan tiivistetysti; ”Lapsilla on oikeus joulurauhaan. Lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia.” Miltä kuulostaa velvollisuus rauhoittua joulun odotuksen tunnelmaan ja täyttää lapsen toive kiireettömästä yhdessäolosta, lautapeleistä, joulumusiikista ja kynttilänvalosta? Minusta ei ainakaan kovin ikävältä. Aion alkaa toteuttaa tätä velvollisuutta välittömästi – koska lapsillani on oikeus joulurauhaan!

Nuorisokeskus Anjala toivottaa kaikille joulun odottajille mukavia talvikelejä tonttujen etsimisseikkailuihin, tunnelmallisia piparileivontahetkiä ja tsemppiä joulupukin odotukseen! 

Jenni Liikkanen
Toiminnanjohtaja
Nuorisokeskus Anjala

 Kuvat: Lasten ja nuorten joulurauhanjulistus Anjalassa 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti