Sivut

10. tammikuuta 2019

Kun vanha muuntuu uudeksiAnjalan kartanolle rakennettiin kivinen navetta vuonna 1842. Oletettavasti rakentajina olivat pohjalaiset Kuoriskosken veljekset, jotka samalla reissulla tekivät kartanolle myös maitohuoneen ja viljamakasiinin. Kartanon miespiha sai ryhdikkyyttä suurista, kivisistä rakennuksista. Anjalan kartano lahjoitettiin samana vuonna Suomen kenraalikuvernöörille, ruhtinas Menshkoville. Tämä Suomen suuriruhtinaskunnan ylin virkamies vietti aikaa Anjalassa vain vähän ja tilanhoitaja huolehti, että navetassa työt sujuivat ja viljamakasiini täyttyi syksyisin. Toimiakseen kartano tarvitsi paljon työvoimaa. Piiat ja rengit sekä torpparit ahersivat pelloilla, metsissä ja pihapiirissä.

Kartanon aika vaihtui sujuvasti vuokralaisen ajaksi. Ja kohta alkoikin maamieskoulun nuoria miehiä vierailemaan pelloilla koeviljelmiä tutkimassa ja navetassa ahkeroimassa. Pian oltiin jo rakentamassa uutta maamieskoulua ja remontoimassa kivinavettaa. AIV-rehutornit nousivat navetan päätyyn 1950-luvulla. Kivinavetta koki vielä monia remontteja ennen täydellistä peruskorjausta 1980-luvulla. Tuolloin saatiin yläkertaan liikuntasali. Tilat olivat kovassa käytössä; alakerrassa korjattiin traktoreita ja yläkerrassa pelattiin lentopalloa. Kivinavetassa myös asuttiin ja opiskeltiin.

Kivinavetta on nyt jälleen uuden elämän kynnyksellä. Kouvolan kaupungin hallinnoimaan remonttiin saadaan Opetus- ja kulttuuriministeriön investointiavustusta. Joulukuussa 2018 rakennuksessa alkoivat purkutyöt. Rakennuksen sisäosat puretaan tarvittavin osin ja tilalle rakennetaan alakertaan keittiö- ja ravintolatilat ja yläkertaan toimisto- ja kokoustiloja. Kaunis liikuntasali säilyy omalla paikallaan.

Purkutyöt ovat käynnistyneet hyvin. Vanhan rakennuksen kunnostaminen tuo aina yllätyksiä, eikä niiltä ole vältytty nytkään. Vanhojen piirustusten ihmeellinen maailma ei aina kerro kaikkea totuutta siitä, mitä esimerkiksi maan alta paljastuu. Erilaiset putket ja johdot tuottanevat vielä monia ihmetyksen hetkiä töiden edistyessä. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, miten kivinavetta kuoriutuu vanhasta ja uusi alkaa rakentua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti