Sivut

26. elokuuta 2019

Maisema muuttuu

Navetan pihan uusi elämä

Anjalan kartanon alueella rakennettu– ja viherympäristö ovat nähneet monenlaista toimintaa ja viimeisimpänä remontissa olevan upean navetan etupihaa on hallinnut asfaltoitu parkkipaikka. Alueelle tyypillisesti suuret upeat puut hallitsevat viherympäristöä, joka muistuttaa meitä uusklassismin aikakauden ihanteellisesta maisemasta, jossa luonnolliset puut kehystävät kaartuvaa niittymaisemaa rakennusten, kuten makasiinin elävöittäessä kokonaisuutta.

Englantilaisena puutarhana tunnetun puutarhatyypin tunnetuin esimerkki on Kew Gardens Lontoon lähellä. Puutarhatyyppi levisi nopeasti ympäri Eurooppaa ja säilyi suosituimpana puutarhalajina pitkään. Anjalassa toiminnan muutokset ovat muokanneet aluetta vuosien saatossa tarpeiden muuttuessa.

Nyt on aika tehdä jälleen lisäkerros alueen historiaan ja uudistaa keskeinen aukio palvelemaan alueella vierailevia asiakkaita sekä antamaan henkilöstölle uusi ympäristötyöväline. Tärkeintä on muokata alue viihtyisäksi ja moneen muuntautuvaksi puistoalueeksi, joka yhdistyy luontevasti olemassa olevaan ympäristöön.


Suurten elementtien, kuten navetan sekä puiden vastapainoksi alueelle on suunniteltu ”ihmisen kokoisia” kukkivia puita, jotka ovat ilmavia ja upeita kaikkina vuodenaikoina. Alue jaetaan kevyenliikenteen/huoltoväylällä kahteen osaan, jossa navetan puolelle on suunniteltu pergola, joka toimii navetan toimistojen sekä ravintolan ulkotilana. Pergolan alueen pinta katetaan navetan ilmeeseen sopivalla kivetyksellä ja toivotaan, että muutoin osa olemassa olevasta asfaltista voidaan säästää, sillä käytetty asfaltti on ongelmallista hävittää ja kestävän kehityksen mukaisesti ajatellaan, että hyväkuntoinen materiaali voidaan säilyttää.

Kaukalo ja kulku majoitusrakennukselle rajataan aukiosta pylväspihlajin ja toinen puoli aukiosta isoihin puihin asti päällystetään ja muokataan kestävän ja hyvin luonnollisen tuntuisen ja näköisen tekonurmen avulla monitoimialustaksi, joka innostaa liikkumaan ja jonka kumpareet voivat toimia myös vapaana katsomotilana. Pinta näyttää hyvältä ja se on käytettävissä myös lehdettöminä vuodenaikoina ja se kestää hyvin käytön rasitukset myös talviaikana.

Valmistuttuaan uusi aukio on kuin pienen kylän eläväinen keskusta, jossa jokainen voi löytää oman hetkensä ja tilansa kartanon historian ketjussa.


Merja Naroma
Viheraluemestari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti